Ο Γεώργιος κι ο Γιώργος

Τότε, κατεβήκαμε στους δρόμους, παίξαμε ξύλο με την αστυνομία, αντιμετωπίσαμε τις «αύρες» και τα κλομπ, είχαμε κι έναν νεκρό, τον Σωτήρη Πέτρουλα. Στις μέρες μας, επικράτησε η μοιρολατρία. Επειδή ακριβώς η Ιστορία επαναλήφθηκε ως ιλαροτραγωδία. Πέρασε μισός αιώνας από την εποχή της μεγάλης σύγκρουσης του Γεωργίου Παπανδρέου με τα ανάκτορα, τότε που η Γερμανίδα βασιλομήτωρ, Φρειδερίκη, ήθελε να κυβερνά την Ελλάδα, κόντρα στις αποφάσεις της, με 53%, εκλεγμένης λαοπρόβλητης κυβέρνησης. Τα παλατιανά ανδρείκελα κατάφεραν να ανατρέψουν τον Γεώργιο Παπανδρέου και να οδηγήσουν την χώρα στην εκτροπή των κυβερνήσεων αποστασίας, που κατέληξε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την επτάχρονη δικτατορία. Οι ομοιότητες στους ρόλους του τότε και του τώρα είναι πάμπολλες. Οι διαφορές επίσης. Συμπτωματικά, με πλαίσιο τον γερμανικό έρωτα για τις απολυταρχικές πρακτικές και τα νεοναζιστικά πρότυπα.

Ναζίστρια από πεποίθηση και αυταρχική, η Φρειδερίκη δεν είχε αναστολές, όταν ήθελε να βγάλει από τη μέση όποιον στεκόταν εμπόδιο στις θελήσεις της. Ο ρόλος της στην υπόθεση Λαμπράκη έχει πια αποδειχτεί, ακόμα και αν «οι εντολές δεν ήταν να τον σκοτώσουν αλλ’ απλά να τον τσαλακώσουν». Και τα τωρινά γεγονότα στην Ουκρανία, όπως και εκείνα του 1991 - 1995 με τους Κροάτες, δείχνουν ότι οι χριστιανοδημοκράτες κατέχοντες την εξουσία στη Γερμανία (Κολ, Μέρκελ κ.λπ.) δεν το έχουν σε τίποτα να συναλλάσσονται με τους νεοναζί. Οπότε, η περίπτωση της Φρειδερίκης δεν είναι μοναδική. Η Φρειδερίκη είχε να κάνει με τον «άκαμπτο» Γεώργιο Παπανδρέου κι αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση. Η Μέρκελ είχε να κάνει με τον «αδέξιο» Γιώργο Παπανδρέου κι αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Η Φρειδερίκη χρησιμοποίησε τον γιο της, βασιλιά Κωνσταντίνο, που απαίτησε την παραμονή του Γαρουφαλιά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον οποίο ξεκαθάρισε ότι προτιμούσε στο πόστο αυτό από τον εκλεγμένο πρωθυπουργό. Με αποτέλεσμα ο Γεώργιος Παπανδρέου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Είχαν προηγηθεί οι παρασκηνιακοί χειρισμοί του αρχιτέκτονα της αποστασίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η επιλογή του Γεώργιου Αθανασιάδη Νόβα στη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και η σύμπραξη του αρχηγού της ΕΡΕ, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ώστε να ευοδωθεί το όλο εγχείρημα. Στις μέρες μας, με διαφορετικούς χειρισμούς αλλά ίδιο αποτέλεσμα, τον ρόλο του Κωνσταντίνου έπαιξε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εκείνον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τον Λουκά Παπαδήμο στη θέση του Αθανασιάδη Νόβα και τον Αντώνη Σαμαρά, για ίδιο όφελος, σ’ εκείνη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Με συνέπεια να επιβεβαιωθεί το σλόγκαν των επιχειρηματιών ότι ο πρώτος (Γεώργιος Παπανδρέου) ιδρύει το μαγαζί, ο δεύτερος (Ανδρέας Παπανδρέου, ο μόνος τον οποίο καμιά Δεξια δεν μπόρεσε να γκρεμίσει, εξ ου και το μίσος των επιγόνων εναντίον του) το γιγαντώνει και ο τρίτο (Γιώργος Παπανδρέου) το κλείνει.

Με τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει και να γίνεται στόχος των πιο απίθανων εκβιασμών, προκειμένου οι συνωμοτούντες στα παρασκήνια να επιβιώσουν. Και θα επιβιώσουν, άσχετα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Επειδή ποτέ εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών δεν είχαν άμεσες επιπτώσεις στην πολιτική και κυβερνητική πορεία οποιασδήποτε χώρας. Είτε 100% πάρει η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ (Ελιά) είτε 0%, η κυβέρνηση δεν πέφτει, αν δεν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές. Είτε 100% πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε 0%, η «κυβερνητική σταθερότητα» δεν κινδυνεύει. Το μόνο που μπορεί να προκύψει από έναν καταποντισμό της ΝΔ ή της Ελιάς ή και των δύο, είναι ο ήχος από το χαστούκι του ελληνικού λαού. Τίποτε άλλο. Επειδή η Ιστορία έχει αποδείξει ότι στο πολιτικό μας σύστημα δεν υπάρχει μπέσα. Και 0% να εισπράξουν οι κυβερνώντες, θα βρουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να συνεχίσουν να κυβερνούν. Γι’ αυτό, γνώμη μου είναι, ψηφίστε άφοβα όποιον σας κάνει κέφι. Μόνο αποφύγετε τη Χρυσή Αυγή. Ακόμα κι αν την υποστηρίζετε, η ψήφος σ’ αυτήν δεν πρόκειται να την οδηγήσει στην εξουσία. Και τα γεγονότα που τρέχουν στην Ουκρανία έχουν αποδείξει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και οι δορυφόροι τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν παρέα με νεοναζί.

 

(τελευταία επεξεργασία, 16.5.2014)

 

Επικοινωνήστε μαζί μας