Ο όρκος του Κεστούτι

«Ορκίσου μου, σε ό,τι συ έχεις ιερό», είπε ο 25χρονος Λουδοβίκος Α’ ο Μέγας, βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, στον Λιθουανό πολέμαρχο, Κεστούτι. Ήταν το 1351, εποχή που πια οι σταυροφορίες προς τους Αγίους Τόπους αποτελούσαν παρελθόν. Oι δυο άνδρες βρίσκονταν στην Βολυνία, περιοχή κοντά στον ποταμό Όντερ προς την μεριά της Ουκρανίας, όπου ο Λουδοβίκος είχε στήσει την πολεμική σκηνή του. Ο Κεστούτι στράφηκε στην ακολουθία του και κάτι πρόσταξε στη γλώσσα του. Βρήκαν το κόκκινο βόδι που ζητούσε και το έσυραν μπροστά του. Ο Κεστούτι έβγαλε το ξίφος του και με μια επιδέξια κίνηση άφησε στον τόπο το κόκκινο βόδι. Ξέσκισε την κοιλιά του και βύθισε τα χέρια του στο αίμα του ζώου. Έπειτα, ύψωσε το βλέμμα στον ουρανό και φώναξε δυνατά:

«Ρίξε ένα βλέμμα, Κύριέ μας Περκούνα, σ’ αυτό το ζώο με τα κέρατα και σε μας».

Ο Λουδοβίκος προχώρησε προς τον Κεστούτι και του έτεινε το χέρι. Ο Κεστούτι το έσφιξε με το γεμάτο αίματα δικό του. Ο Λουδοβίκος είπε:

«Σε χρίζω δούκα του Τρακάι (της Λιθουανίας)».

Οι χριστιανοί Πολωνοί και Ούγγροι που τον ακολουθούσαν, απόρησαν. Ο πολεμιστής βασιλιάς τους δεχόταν τον όρκο ενός ειδωλολάτρη! Ο Λουδοβίκος όμως δεν είχε αποκληθεί τυχαία «Μέγας» στα 25 του. Ήξερε ότι ο πολέμαρχος τού είχε ορκιστεί σε ό,τι στ’ αλήθεια είχε πιο ιερό: Στον θεό Περκούνα, κυρίαρχο των Ουρανών και των κεραυνών, προστάτη των πολεμιστών που έκανε τα ποτάμια να παγώνουν για να μπορούν εύκολα να τα διαβούν οι στρατιές.

Στις μέρες μας, το πανέμορφο Τρακάι των 37.000 κατοίκων (μισή ώρα από την πρωτεύουσα Βίλνα της Λιθουανίας) με τις ειδυλλιακές λίμνες και τον εντυπωσιακό πύργο, δέχεται γύρω στα 2.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο.

(Ελεύθερος Τύπος, 14.9.2013)

 

Add comment


Security code
Refresh

Επικοινωνήστε μαζί μας