Οι περιπέτειες της Υψιπύλης

Κάποια στιγμή, οι γυναίκες της Λήμνου έμαθαν ότι η Υψιπύλη είχε φυγαδεύσει τον πατέρα της και την καθαίρεσαν από βασίλισσα. Την καταδίκασαν σε θάνατο αλλά εκείνη κατάφερε να το σκάσει, φεύγοντας με κάποιο πλοίο. Στ’ ανοιχτά, το πλοίο δέχτηκε επίθεση από πειρατές. Η Υψιπύλη πουλήθηκε σκλάβα στον βασιλιά της Νεμέας, Λυκούργο. Η βασίλισσα γυναίκα του της ανέθεσε να προσέχει το μωρό τους που το έλεγαν Οφέλτη.

Κάποια μέρα, από εκείνα τα μέρη πέρασαν οι επτά ήρωες που έκαναν εκστρατεία εναντίον της Θήβας (οι «Επτά επί Θήβας»). Διψούσαν, είδαν την Υψιπύλη και τη ρώτησαν πού θα βρουν νερό. Εκείνη ακούμπησε το μωρό στο χώμα και τους πήγε ως μια κοντινή πηγή. Γυρνώντας, βρήκε το μωρό νεκρό: Το είχε δαγκώσει φίδι.

Πίσω στη Λήμνο, τα παιδιά της Υψιπύλης από τον Ιάσονα, ο Εύηνος και ο Νεβροφόνος, είχαν μεγαλώσει. Τριγυρνούσαν δεξιά κι αριστερά αναζητώντας τη μητέρα τους. Βρέθηκαν στη Νεμέα, την ημέρα που γίνονταν «ταφικοί αγώνες» στη μνήμη του Οφέλτη. Όχι μόνο νίκησαν αλλά και αναγνώρισαν την Υψιπύλη από μια χρυσή κληματόβεργα που φορούσε και που ήταν το «οικόσημό» της οικογένειάς τους. Μαθαίνοντας ο βασιλιάς, ποια είχε σκλάβα, την ελευθέρωσε. Μάνα και γιοι, γύρισαν στη Λήμνο.

Οι μύθοι του νησιού διηγούνται ότι, μια γενιά αργότερα, όταν γινόταν η εκστρατεία εναντίον της Τροίας, στη Λήμνο βασίλευε ο Εύηνος, ο γιος της Υψιπύλης. Τήρησε ουδέτερη στάση στον πόλεμο κι έστελνε στους Έλληνες κρασί αλλά και εξαγόρασε τον Λυκάονα, γιο του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου, όταν ο Αχιλλέας τον αιχμαλώτισε.

Αργότερα, Πελασγοί ή Τυρρηνοί έδιωξαν τους απογόνους της Υψιπύλης από τη Λήμνο. Μετά από περιπέτειες και περιπλανήσεις, ο τρισέγγονος του Οιδίποδα της Θήβας, ήρωας Θήρας, οδήγησε κάποιους από αυτούς στο νησί που ονομάστηκε Θήρα. Αυτών απόγονοι έλεγαν ότι είναι οι άποικοι από τη Θήρα που έκτισαν στα παράλια της Λιβύης την αποικία Κυρήνη.

 

(τελευταία επεξεργασία, 27 Φεβρουαρίου 2021)

Επικοινωνήστε μαζί μας