Ο αρματοδρόμος Οινόμαος

Αδελφή της Αίγινας και της Σαλαμίνας, κόρη κι αυτή του ποταμού Ασωπού, ήταν η όμορφη Άρπη ή Άρπιννα. Την είδε και την ερωτεύτηκε ο θεός Άρης. Του γέννησε τον Οινόμαο. Αυτός πήρε γυναίκα του την Πλειάδα Στερόπη ή μια από τις κόρες του Δαναού και βρέθηκε βασιλιάς στην Ήλιδα με έδρα την Πίσα. Απέκτησε γιο τον Λεύκιππο που κατασπάραξαν η Δάφνη και η ακολουθία της και κόρη την Ιπποδάμεια.

Η Ιπποδάμεια ήταν όμορφη κοπέλα, πλην όμως ένας χρησμός είχε προειδοποιήσει τον Οινόμαο ότι θα τον σκότωνε όποιος την έπαιρνε γυναίκα του. Ο Οινόμαος αποφάσισε να μη την δώσει σε κανένα. Σε όποιον εμφανιζόταν και του ζητούσε να την παντρευτεί, απαντούσε θετικά με την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος γαμπρός θα τον νικούσε σε μια αρματοδρομία από την Ήλιδα ως τον Ισθμό της Κορίνθου. Αν όμως νικούσε ο πατέρας, ο υποψήφιος γαμπρός καταδικαζόταν σε θάνατο.

Ο Οινόμαος ήταν περίφημος αρματοδρόμος, είχε και δυο αθάνατα και πολύ γρήγορα άλογα που του είχε χαρίσει ο πατέρας του, ο Άρης, διέθετε και σπουδαίο ηνίοχο τον Μύρτιλο, γιο του φτεροπόδαρου Ερμή και της αμαζόνας ή νύμφης Μυρτώς, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει. Χώρια που και ο Μύρτιλος ήταν κρυφά ερωτευμένος με την Ιπποδάμεια και φρόντιζε κι αυτός να ηττηθούν οι μνηστήρες για να μη την χάσει. Όταν ξεκινούσε ο αγώνας, ο υποψήφιος γαμπρός έπαιρνε φόρα από την αφετηρία και έτρεχε προς το τέρμα, ενώ ο Οινόμαος πρώτα θυσίαζε στον Δία κι έπειτα ανέβαινε στο άρμα που οδηγούσε ο Μύρτιλος κι έφευγε πίσω του. Τον προλάβαινε στα μισά της απόστασης και τον σκότωνε. Κάρφωνε τα κεφάλια των άτυχων νέων στην πύλη του παλατιού κι έθαβε τα πτώματά τους στην Ολυμπία. Δεκατρείς υποψήφιοι γαμπροί είχαν χαθεί όταν στα μέρη αυτά έφτασε ο Πέλοπας.

Ήταν αδελφός της Νιόβης εκείνης που απολιθώθηκε, όταν, έπειτα από αίτημα της Λητώς, ο Απόλλωνας και η Άρτεμη εξολόθρευσαν τα παιδιά της. Και οι δυο τους είχαν πατέρα τον Τάνταλο.

 

(τελευταία επεξεργασία, 1 Απριλίου 2021)

Επικοινωνήστε μαζί μας