Οι συγνώμες του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’

Η συχώρεση που ζήτησε από τον Θεό ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ «για όσα κακά έπραξαν οι καθολικοί σε βάρος των ορθοδόξων χριστιανών», ήταν η μόνο μη επετειακή. Τη ζήτησε στις 4 Μαΐου 2001, στην Αθήνα, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του. Και βέβαια, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των καθολικών αδυνατούσαν να την αποδεχτούν καθώς όσα ήταν τυχερά, βρίσκονται θαμμένα σε βάθος δυο μέτρων. Των άτυχων τα κόκαλα ξάσπρισαν στον ήλιο.

Αν ο δικός μας αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ο «αρχιερέας του μικροφώνου», ο ποντίφικας θα μείνει στην ιστορία ως ο «αρχιερέας της επετειακής συγνώμης». Έτσι κι αλλιώς, τζάμπα είναι.

Ο Πολωνός Καρδινάλιος Κάρολ Γουοτζίλα εκλέχτηκε πάπας με την ονομασία Ιωάννης Παύλος Β’, στις 16 Οκτωβρίου του 1978. Ήταν ο πρώτος μη Ιταλός πάπας μετά από 456 χρόνια. Ως καλός πατριώτης, πρώτα ασχολήθηκε με την πατρίδα του, κάνοντας μια φανταχτερή τουρνέ στα εδάφη της Πολωνίας, μήπως και ρίξει πρόωρα τους κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές βέβαια έπεσαν δώδεκα χρόνια αργότερα αλλά για λόγους άσχετους με την τουρνέ του ποντίφικα.

Μετά, ο πάπας καταπιάστηκε με τις επετειακές συγνώμες: Στις 10 Φεβρουαρίου του 1634, γονατιστός μπροστά στους βασανιστές του ιεροεξεταστές, ο Γαλιλαίος απαρνήθηκε ότι η Γη γυρίζει λέγοντας ότι η θεωρία του είναι λαθεμένη και αιρετική. Λέγεται πως, την ίδια στιγμή, μουρμούρισε: «Και όμως, γυρίζει». Έζησε άλλα οκτώ χρόνια. Πέθανε το 1642, περιορισμένος και κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση της Ιερής Εξέτασης. Ακριβώς 350 χρόνια μετά το θάνατό του, στις 31 Οκτωβρίου του 1992, ο πάπας ζήτησε δημόσια συγνώμη για την καταδίκη του επιστήμονα. Και, με τη δήλωση αυτή, προσχώρησε στη θέση ότι όντως «η Γη γυρίζει».

Στις 19 Νοεμβρίου του 1996, στο Βατικανό, πραγματοποιήθηκε η ιστορική πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον πάπα και τον βετεράνο επαναστάτη ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Όχι, ο πάπας δεν ζήτησε συγνώμη για όσα οι κομμουνιστές έχουν υποστεί από τους χριστιανούς. Απλά, ανταπέδωσε με επίσκεψη στην Κούβα, στις 21 Ιανουαρίου του 1998. Η υποδοχή ήταν λαμπρή και οι νύξεις εναντίον του αποκλεισμού της Κούβας που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ αιχμηρές: Ήταν μια έμμεση συγνώμη.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ξαναζήτησε δημόσια συγνώμη στις 12 Μαρτίου του 2000. Αυτή τη φορά, «από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού». Ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες από τους χριστιανούς καταργήθηκαν. Και οι φανατικοί χριστιανοί είναι εκείνοι που, όταν ήρθαν στα πράγματα, γκρέμισαν ναούς, κατέστρεψαν αγάλματα, έκλεισαν φιλοσοφικές σχολές και γύρισαν αιώνες πίσω τον πολιτισμό, χειρότερα από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, οι οποίοι μόνο για την καταστροφή μερικών αγαλμάτων του Βούδα ευθύνονται.

Η επόμενη συγνώμη του πάπα έγινε σε ελληνικό έδαφος. Η απάντηση του δικού μας Χριστόδουλου δεν ήταν ελληνική. Οι Έλληνες σέβονται τις επιταγές του Ξένιου Δία. Από το μικρόφωνό του, ο αρχιεπίσκοπος κατσάδιασε τον πάπα χριστιανικά.

Ο Ιωάννης Παύλος πέθανε στις 2 Απριλίου του 2005.

 

(Έθνος της Κυριακής, 5.5.2002) (τελευταία επεξεργασία, 5.5.2009)

Add comment


Security code
Refresh

Επικοινωνήστε μαζί μας