200 ΧΡΟΝΙΑ: Το ξεκίνημα υης επανάστασης

Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 1821, όταν, στο Ιάσιο της Μολδαβίας, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και υπασπιστής του τσάρου της Ρωσίας, Αλέξανδρος Υψηλάντης δημοσιοποίησε την προκήρυξή του με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ήταν η προκήρυξη της επανάστασης. Άρχιζε με την αναγγελία: «Η ώρα ήλθεν, ω Έλληνες». Και κατέληγε: «Εις τα όπλα, λοιπόν, φίλοι, η Πατρίς μας προσκαλεί». Την ίδια μέρα, έγραφε στον τσάρο, ζητώντας τη βοήθειά του.

Είχε προηγηθεί, από την προηγούμενη μέρα (23 του μήνα), διάγγελμα «προς το έθνος της Μολδαβίας» διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι Έλληνες θα σταθούν στο πλευρό τους. Στις 26, έγινε δοξολογία στον ναό των Ταξιαρχών, στο Ιάσιο. Ο μητροπολίτης Βενιαμίν του παρέδωσε το ξίφος της αρχηγίας του αγώνα, ενώ 1500 επαναστάτες, παλικάρια του αρματολού Γιωργάκη Ολύμπιου τον επευφημούσαν. Η επανάσταση ξεκίνησε.

Συγκροτήθηκε σώμα πυροβολικού με δυο κανόνια, κάτω από την ηγεσία του Γάλλου φιλέλληνα συνταγματάρχη Ολιβιέ Βουτέ και δημιουργήθηκε ο Ιερός Λόχος που απαρτιζόταν από 500 σπουδαστές. Ένας έρανος ξεκίνησε με στόχο να μαζευτεί ένα εκατομμύριο γρόσια για τις ανάγκες της επανάστασης, ενώ χιλιάδες εθελοντές έσπευσαν να πυκνώσουν τον στρατό.

Η πρώτη, ανεπίσημη σύγκρουση με τους Τούρκους είχε γίνει στις 21 του μήνα, όταν οι επαναστάτες εξόντωσαν τον στρατό που βρισκόταν στο Γαλάτσι. Στις 4 Μαρτίου κυρίευσαν 15 τουρκικά πλοία που ναυλοχούσαν στον Δούναβη και στις 17 του μήνα μπήκαν στο Βουκουρέστι.

 

(τελευταία επεξεργασία, 21 Φεβρουαρίου 2021)

Add comment


Security code
Refresh

Επικοινωνήστε μαζί μας