Περσέας και Ανδρομέδα

Επιστρέφοντας με σπουδαίο λάφυρο το κεφάλι της Μέδουσας, ο Περσέας πέρασε από τα μέρη όπου έστεκε ο Άτλαντας, κρατώντας στους ώμους του τη Γη. Ο Άτλαντας ήξερε ένα χρησμό που έλεγε ότι ένας γιος του Δία θα κλέψει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. Εκείνο που ο Άτλαντας αγνοούσε ήταν ότι ο χρησμός εννοούσε τον Ηρακλή. Είδε τον Περσέα, τον ρώτησε τίνος γιος είναι, ο ήρωας απάντησε «του Δία» και ο Άτλαντας σκέφτηκε ότι αυτόν εννοούσε ο χρησμός. Θέλησε να τον βγάλει από την μέση αλλά ο Περσέας πρόλαβε να του δείξει το κεφάλι της Μέδουσας και ο Άτλαντας απολιθώθηκε: Έγινε το ομώνυμο βουνό στην Δυτική Αφρική.

Ο Περσέας συνέχισε τον δρόμο του και βρέθηκε στην Αιθιοπία. Είδε την Ανδρομέδα, δεμένη σε ένα βράχο, να περιμένει τον θάνατό της. Η όμορφη Ανδρομέδα ήταν κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, Κηφέα, και της εγωπαθούς Κασσιόπης («αυτής με την όψη που λάμπει»), η οποία περηφανεύτηκε ότι είναι πιο όμορφη από τις Νηρηίδες. Ο Ποσειδώνας θύμωσε κι έστειλε ένα τέρας ή, κατά άλλη εκδοχή, την Μέδουσα να καταστρέψει τον τόπο. Για να εξευμενίσουν τον θεό, οι Αιθίοπες έδεσαν την κόρη σ’ ένα βράχο με σκοπό να την προσφέρουν θυσία στο τέρας. Πάνω στην ώρα, περνούσε από εκεί ο Περσέας, την είδε, την ερωτεύτηκε κι αποφάσισε να τη σώσει, πράγμα καθόλου εύκολο.

Γεννημένη αντίπαλος του Ποσειδώνα, η θεά Αθηνά παρουσιάστηκε την κατάλληλη στιγμή και συμβούλεψε τον Περσέα να μονομαχήσει κοιτάζοντας τη Μέδουσα μέσα από το καθρέφτισμά της στην ασπίδα του. Με τον τρόπο αυτόν, ο Περσέας μπόρεσε να αποκεφαλίσει το τέρας και να ελευθερώσει την αγαπημένη του. Η Αθηνά κόσμησε την ασπίδα της με το κεφάλι του τέρατος και χάρισε στον Ασκληπιό το μαγικό του αίμα: Αυτό που προερχόταν από την δεξιά μεριά της Μέδουσας θεράπευε τους ανθρώπους, ενώ εκείνο που προερχόταν από την αριστερά, τους σκότωνε.

Ο Κηφέας βρέθηκε μπροστά σε δίλημμα. Είχε συμφωνήσει να δώσει την Ανδρομέδα, σύζυγο του Περσέα, για να απαλλαγεί από το καταστροφικό θεριό αλλά, προηγουμένως, την είχε υποσχεθεί στον Φινέα. Συμφώνησε με τον πρώτο υποψήφιο γαμπρό του να βγάλουν από τη μέση τον Περσέα. Ο ήρωας τους κατάλαβε. Την κρίσιμη στιγμή, έβγαλε το κεφάλι της Μέδουσας από το τσουβάλι, το κοίταξαν αυτοί και απολιθώθηκαν. Έφυγε παίρνοντας την Ανδρομέδα μαζί του.

Κατά άλλη εκδοχή, μόνο ο Φινέας απολιθώθηκε επειδή μόνο αυτός θέλησε να σκοτώσει τον Περσέα. Περσέας και Ανδρομέδα παντρεύτηκαν στην Αιθιοπία κι έμειναν εκεί όσο να γεννηθεί ο γιος τους, Πέρσης. Τον άφησαν στον Κηφέα κι έφυγαν. Ο Πέρσης διαδέχτηκε αργότερα τον παππού του, έγινε βασιλιάς της Αιθιοπίας και γενάρχης του λαού των Περσών.

Μετά από όλα αυτά, ο Περσέας έφτασε με την Ανδρομέδα στη Σέριφο. Βρήκαν την Δανάη και τον Δίκτυ ικέτες στους βωμούς, επειδή ο βασιλιάς Πολυδέκτης την κυνηγούσε για να την βιάσει, αφού πρώτα σκότωνε τον αδελφό του που την προστάτευε. Ο Περσέας έβγαλε και έδειξε στον βασιλιά και στους ανθρώπους του το κεφάλι της Μέδουσας και τους απολίθωσε. Μετά, παρέδωσε το τρομερό κεφάλι στην θεά Αθηνά, που το τοποθέτησε στην ασπίδα της, και τα υπόλοιπα σύνεργα στον Ερμή, που τα επέστρεψε στις Νύμφες. Εγκατέστησε βασιλιά της Σερίφου τον Δίκτυ, πήρε μάνα και γυναίκα κι έφυγαν στο Άργος.

(τελευταία επεξεργασία, 10 Μαΐου 2021)

Επικοινωνήστε μαζί μας