Ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε από την θάλασσα στην βορειοδυτική παραλία της Μ. Ασίας ήταν ο Δάρδανος. Ερχόταν από τη Σαμοθράκη, πάνω σε μια σχεδία, φορώντας έναν ασκό για σωσίβιο. Ήταν γιος του Δία και της Πλειάδας Ηλέκτρας. Ο τοπικός βασιλιάς, Τεύκρος, τον καλοδέχτηκε και του έδωσε την κόρη του, Βάτεια, σύζυγο. Ο Δάρδανος τον διαδέχτηκε στον θρόνο, ονόμασε την περιοχή Δαρδανία κι απέκτησε γιους τον Ίλο που πέθανε νωρίς και τον Εριχθόνιο. Ο Εριχθόνιος παντρεύτηκε την Αστυόχη, κόρη του ποταμού Σιμόεντα. Γιος και διάδοχός του ήταν ο Τρώας που παντρεύτηκε την Καλλιρρόη, κόρη του ποταμού Σκάμανδρου και μητέρα των αγοριών Ίλου Β’, Ασσάρακου και Γανυμήδη και της κόρης Κλεοπάτρας, η τύχη της οποίας χάθηκε στον χρόνο.
Ο Γανυμήδης βρέθηκε οινοχόος των θεών στον Όλυμπο.
Ο Ασσάρακος παντρεύτηκε την Ιερομνήμη, άλλη κόρη του Σιμόεντα. Απέκτησαν γιο τον Κάπη που πήρε γυναίκα του την εξαδέλφη του, Θέμιδα, κόρη του Ίλου και της Ευρυδίκης κι αδελφή του Λαομέδοντα. Γιος τους ήταν ο Αγχίσης που, όπως αναφέρθηκε, ευτύχησε να περάσει ολόκληρη ερωτική νύχτα με την Αφροδίτη και να αποκτήσει γιο, τον ήρωα Αινεία.
Ο Ίλος Β’ διαδέχτηκε τον πατέρα του, Τρώα, και παντρεύτηκε την Ευρυδίκη. Ήταν κόρη του Μικρασιάτη Άδραστου, οικιστή της πόλης Αδράστεια στη Μυσία, πάνω στην Προποντίδα. Παραδίδει ο Απολλόδωρος (ΙΙΙ 142 - 143):
Ο Ίλος πήγε στην Φρυγία, της οποίας ο βασιλιάς είχε προκηρύξει αγώνες, νίκησε στην πάλη και πήρε έπαθλο πενήντα αγόρια και πενήντα κορίτσια. Πήρε και μια αγελάδα ποικιλόχρωμη καθώς αυτό επέβαλλε κάποιος χρησμός. Ο βασιλιάς ζήτησε από τον Ίλο να χτίσει μια πόλη εκεί όπου η αγελάδα θα έπεφτε να κοιμηθεί. Το ζωντανό έφτασε σε ένα λόφο, που λεγόταν Άτη (Βλάβη), και ξάπλωσε. Εκεί, ο Ίλος έκτισε το Ίλιο. Μετά, ζήτησε από τον Δία να του δώσει ένα σημάδι ότι όλα έγιναν όπως εκείνος ήθελε. Το πρωί, ο Ίλος είδε μπροστά στη σκηνή του το παλλάδιο (ένα ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς) που είχε πέσει από τον ουρανό.
Ειπώθηκε ότι πρώτοι κάτοικοι της νέας πόλης ήταν οι εκατό νέοι και νέες που κέρδισε ο Ίλος. Όσο για την αγελάδα, την έχουμε ξαναδεί να οδηγεί τον Κάδμο. Οπωσδήποτε, όσο το παλλάδιο βρισκόταν μέσα στο Ίλιο, την ακρόπολη της Τροίας, η πόλη δεν κινδύνευε να παρθεί από εχθρό.
Η Ευρυδίκη έκανε του Ίλου Β’ παιδιά τον Λαομέδοντα και την Θέμιδα, μέλλουσα μητέρα του Αγχίση. Ο Λαομέδοντας παντρεύτηκε τη Στρυμώ που του έκανε παιδιά τον ωραίο Τιθωνό, τον Ποδάρκη (Πρίαμο) και την Ησιόνη. Όταν ο Λαομέδοντας διαδέχτηκε τον Ίλο, δεν δίστασε να εμπαίξει δυο θεούς, τον Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα, και να προκαλέσει την οργή τους. Εξαπάτησε και τον Ηρακλή αλλά βρήκε τον θάνατο από το χέρι του ημίθεου. Η κόρη του, Ησιόνη, δόθηκε στον Τελαμώνα, στον οποίο έκανε γιο τον Τεύκρο. Η Ησιόνη ήταν που εξαγόρασε από τον Ηρακλή τον αδελφό της, Ποδάρκη. Τον είπαν Πρίαμο (από το ρήμα πρίαμαι, εύχρηστο στον αόριστο «επριάμην», που σημαίνει αγόρασα). Βασίλευσε στην Τροία, παντρεύτηκε την Εκάβη κι απέκτησε μαζί της αλλά και με άλλες, δώδεκα κόρες και πενήντα γιους. Ένας τους ήταν ο Πάρης. Οι ουρανοί προέβλεψαν ότι θα φέρει την καταστροφή. Ο πατέρας θέλησε να τον εξοντώσει. Δεν μπόρεσε να αποφύγει το πεπρωμένο. Ο ήρωας επέζησε. Στις πλαγιές της Ίδας, έκρινε την Αφροδίτη «καλλίστη» των θεών και εκείνη του υποσχέθηκε την «καλλίστη» των θνητών.
(τελευταία επεξεργασία, 14 Ιουνίου 2021)